Karel Waegenaer

25006

Karel Waegenaer is geboren in Zelzate op 5 februari 1883 en is de zoon van Eduardus Waegenaer en van Philomena Van de Rostyne. Zijn vrouw is Marie De Telder. Ze hebben drie kinderen: Louis, Simonne en Elisabeth. Hij is tolbeambte of douanier en komt voor zijn werk in Boekhoute wonen.

In oktober 1916 komt hij in contact met Irma Vervack. Zij vraagt hem dan om een inlichtingendienst te helpen oprichten, genaamd “dienst Poes”. Na drie weken moet Irma Vervack al de grens over vluchten, maar haar zus Alice blijft nog wel werkzaam. Vanaf dan organiseert Karel de hele dienst. Als douanier heeft hij dan immers redelijk wat bewegingsruimte. Hierdoor kan hij observaties doen van de bewegingen van de treinen in Zelzate, op de lijn Eeklo-Dendermonde. Een tweede onderdeel van zijn werk is het overbrengen van documenten. Deze geheime documenten steekt hij bij hem thuis weg in zijn kloefen om ze te kunnen bestellen aan de familie Vervack. Soms smokkelt zijn oudste dochter, de kleine Simone, deze documenten naar de koeriers. Een klein meisje wordt dan niet zo vlug verdacht.

Lang duurt dit niet en Karel wordt al vlug opgepakt; in maart 1917 wordt hij aangehouden door de Duitsers. Zijn proces vindt plaats op woensdag 25 juli 1917 en hij wordt veroordeeld tot de doodstraf voor krijgsverraad.

Na de oorlog komt zijn laatste wens uit: hij krijgt dan een plechtige herbegraving in Zelzate. Daar wordt er zelfs een straat naar hem genoemd: de Karel Waegenaerstraat. Dit kleine straatje kijkt uit op het kerkhof waar Karel begraven ligt.