Emilie Schatteman

foto-11.jpg

Emilie Schatteman. is in Philippine geboren op 5 juni 1890 en is de dochter van Theophiel en van Rosalie Begyn.

Tijdens de oorlog zorgt zij samen met Leonie Rammeloo voor het smokkelen van brieven en documenten. Zij is dus een passeur. Vanaf 1915 wordt ze al verdacht door de Duitsers en worden er bij haar thuis huiszoekingen gehouden. Dit blijft echter zonder resultaat. Op 9 april 1917 wordt ze dan toch gearresteerd door drie Duitse politieagenten. Ze nemen haar dan mee naar Gent waar ze wordt opgesloten in de gevangenis. Daar krijgt ze op vijf maanden tijd slechts tweemaal bezoek, telkens onder het oog van een Duitser.

Enkele maanden na haar arrestatie wordt zij veroordeeld en, samen met Leonie Rammeloo, wordt zij op 12 september 1917 door de Duitsers doodgeschoten.

Over deze executie doet een verschrikkelijk verhaal de ronde: “Tijdens de terechtstelling schreeuwen de meisjes en lopen ze weg op het executieplein; ze worden weer naar hun plaats gesleurd en als één van hen op de grond valt, wordt ze ter plaatse neergeschoten. Ze is dan nog niet dood en komt recht met hartverscheurende kreten. Een Duitse officier kan het niet maar aanzien en maakt de vrouw af met een schot in de borst.”

Emilie wordt postuum vereerd met een aantal hoge Belgische en Britse onderscheidingen en decoraties.

Met de terechtstelling van Leonie Rammeloo en van Emilie Schatteman heeft Boekhoute de twijfelachtige eer om het record te hebben van het grootste percentage van gesneuvelde vrouwen per inwoner voor heel België.