Bunkerweekend: praktisch

Hieronder lees je wat de bezoekers allemaal konden beleven tijdens het Bunkerweekend:

 

De Bunkerroute is 13 kilometer lang. Ze is bewegwijzerd en is voornamelijk voor fietsers uitgewerkt. Deze tekst moet je niet uitprinten, in het Infopunt kan je een flyer met een plannetje van de route en de bijhorende omschrijving gratis krijgen. Het infopunt is in de parochiezaal in het centrum van Oosteeklo, daar start je het best de Bunkerroute.

Richtlijnen voor deelnemende automobilisten staan in cursief. Op twee plaatsen kunnen automobilisten het parcours niet volgen.

Bij de plaats op de route waar tijdens dit weekend een activiteit plaatsvindt, en bij alle bunkers (ook diegene die afgebroken zijn) staat een evenementenvlag. Ter hoogte van de verdwenen bunkers en van de bunkers die vanop de weg (bijna) niet te zien zijn, staat de evenementenvlag langs de kant van de weg.

Langs het parcours staan ook informatieborden bij de plaats van de desbetreffende bunkers of een wetenswaardigheid.

Parochiezaal: Infopunt, brochure, dronefilm, tentoonstelling, reconstructie bunkermuur, pasteltekeningen, plan bunker-route, diverse …   Dit is de vertrek- en aankomstplaats van de route.

Bunkers 2 en 3: Kunstproject: “Hunkerende Bunkers” door het Gents “KollektivV”.

Opgelet, het is hier gevaarlijk om de weg over te steken. – Automobilist, parkeer uw wagen op de weide.

Bunker 5: Gecamoufleerde bunker. Rustpunt, WC, spijs en drank bij “De vrienden van de Tseut”.

Smetsdreve (wordt ook Gesdreve genoemd): via deze zandweg kom je op de verdedigings- of hoofdlinie. Langs deze landweg staan 6 bunkers.

Automobilist, de Smetsdreve mag je niet inrijden. Parkeer uw wagen langs de straat en ga te voet tot in het bosje. Een 100 meter verderop staat bunker 9.

Bunker 9: Regionaal Landschap Meetjesland met informatie over het belang van de bunkers voor vleermuizen.

Automobilist, rijd na het bezoek aan bunker 9 verder langs de Ledestraat, Molenhoek en Heide (telkens eerste straat rechts). Je komt er terug op de route. In de Heide kom je nog eens 6 bunkers tegen. Drie ervan zijn afgebroken.

B&B ‘t Heirweggoed: Vertrekplaats geleide wandelingen om 10u30, 13u30 en 16u. Rustpunt, spijs en drank, WC.

Automobilist, parkeer hier uw wagen aan de rechterkant van de weg en verken te voet de omgeving tot aan het Kloosterpad.

Op het traject tussen de B&B en het Kloosterpad staan 6 bunkers.

Bunker 16: Re-enactmentgroep. Verzorgd door “Militaria Collectors Zelzate”.

Fietser of wandelaar, sla wat verder de Spiegelstraat in, daar kom je bunker 23 tegen. Keer dan terug naar de route.

Bunker 23: Oorlogsfilmpje, informatie over het paard en de postduiven tijdens de Eerste Wereldoorlog en het clandestien slachten van varkens.

Fietser of wandelaar, sla na het bezoek aan bunker 23 rechts de Abdijstraat in, daar kom je bunker 24 tegen. Keer dan terug naar de route.

Bunker 12: Informatie over de bunkerbouw, de Duitse mitrailleur type MG 08/15,  prikkeldraadversperringen en de uitbetaling van de opgeëiste werklui.

Fietser of wandelaar, sla ook eens verder de Heidestraat in, daar kom je nog eens 6 bunkers tegen. Drie ervan zijn afgebroken. Keer dan terug en vervolg de route langs het Kloosterpad.

Automobilist, het Kloosterpad kun je niet inrijden. Rijd verder langs de Molenhoek en de Cisterciënzerinnenstraat (telkens eerste straat rechts), daar kom je terug op de route.

Gastenverblijf: Restant van de abdij van Oosteeklo.

Om 11u, 11u15, 14u, 14u15, 16u30 en 16u45 hoor je hier het verhaal van Jules Goosens. Er worden maximum 25 personen toegelaten. De site mag zonder begeleiding niet betreden worden. WC.

School: Op de speelplaats heeft de schooljeugd een bunker nagebouwd met kartonnen dozen.

Parochiezaal: Eindpunt.