Bunkers van de Hollandstellung in Oosteeklo

Vanaf de herfst van 1916 starten de Duitsers met de bouw van de zogenaamde Hollandstellung, een versterkte linie van 75 kilometer lang die opgetrokken wordt tussen Knokke en Antwerpen en gericht is op verdediging tegen een invasie vanuit Nederland. De Hollandstellung begint in het Zwin en volgt op afstand de Belgisch-Nederlands grens tot Strobrugge in Maldegem. Ook het Schipdonkkanaal, met hier en daar bunkers en draadversperring, maakt er deel van uit. De linie loopt verder via Eeklo, Lembeke, Oosteeklo, Ertvelde, Kluizen en Terdonk. Vanaf het kanaal Gent-Terneuzen loopt de Hollandstellung met een minder zware verdediging verder door het Waasland tot aan Antwerpen en sluit daar aan bij de bestaande forten. Vanuit Antwerpen is er dan de Antwerpen-Turnhout-Stellung en verder naar het noorden de Emsstellung.

De Hollandstellung in Oosteeklo bestond uit 24 bunkers: vijf in de invalslinie en 19 in de hoofdverdedigingslinie. Vandaag zijn er nog 21 bunkers in het landschap terug te vinden.

Vanaf juli tot 13 september liep een fotozoektocht, georganiseerd doorOosteeklo Vandaag’ langs de bunkers van Oosteeklo. De winnaars zijn ondertussen al bekend gemaakt.

En op zaterdag 9 en zondag 10 september, telkens van 10.00 tot 18.00 uur, was er het grote bunkerweekend. Er was een (fiets)route langs de bunkers en daar werden allerlei activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Het vertrekpunt was het infopunt in de parochiezaal in de Koning Albertstraat.

Als je surft naar www.meetjes.land/bunkers-oosteeklo, kan je nog altijd de bunkers met je smartphone bezoeken. Als een erfgoed-gps wijst deze website jou de weg naar de dichtstbijzijnde bunker (vergeet je gps niet aan te zetten). De website bevat ook meer informatie over de bunkers en ook heel wat beeldmateriaal.

Logo meetjes.land

 

In de Stroomstraat was er een uniek project: Hunkerende Bunkers door KollectivV. Je kan hen beter leren kennen via hun facebookpagina.

Het Bunkerweekend kaderde in Open Monumentendag 2017.